NEW

TELEFONOS SEGÍTSÉG

KISZÁLLÍTÁS

Kérdése van?

Küldés Mégsem
A kérdést továbbítottuk
Küldjön üzenetet!
Vissza
Family Business

Fokhagyma olaj

188

 

30 gr

A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak.

Információ
Betyár fűszerek
Rendelkezésre állás
24-48 óra
SALE
Nettó egységár: 0 Ft 0 Ft
Ár: 1.200 Ft 960 Ft
Kedvezmény: 20%
Megtakarítás: 0 Ft 240 Ft
4.50 pont
Kosárba


Csodálatos ízekkel varázsolja el megszokott ételeit
Értékes anyagai fontosak az egészséges táplálkozáshoz
Fűszerezés kellemetlenségek nélkül, gazdaságosan
A család minden tagja egyéni ízlésvilágának megfelelően használhatja
 
 
Használhatjuk őket készételek (pörkölt, gulyásleves, halászlé, illetve bármiféle ételhez), ezenfelül natúr sajt- vagy vajkrémek, körözöttek, öntetek, mártások ízesítéséhez, majonéz, fűszervajak elkészítéséhez. Folyékony állapotuk előnye, hogy jobban adagolhatók, ugyanannak az ízhatásnak számtalan variációját létrehozva, s az ételekben (például a levesekben) könnyebben elkeverhetők.
 

 A fokhagyma legalább ötezer év óta ismert és használt növény, hiszen a sumér ékírásos táblák már javasolják használatát, az egyiptomiak pedig nemcsak fogyasztói voltak, hanem még fizetőeszközként is alkalmazták.
A fokhagyma a középkorban – könnyebb hozzáférhetősége miatt – a szegények egyik fő gyógyszere lett.
Az első világháború idején pedig levét a harctéri sebek elfertőződésének megakadályozására használták.
A mai fokhagyma egy elő- vagy közép-ázsiai rokonfajból származó, igen népszerű fűszer- és gyógynövény.

Fő hatóanyaga a kb. egy százalékban előforduló speciális, szagtalan aminosav, az allin, mely a fokhagyma aprítása, roncsolása során alakul át a jellemző szagú, allicin nevű vegyületté. Ez még igen nagy hígításban is (1:100 000) fertőtlenítő hatású.
Több mint kétszáz féle biológiailag aktív anyagot – vitamint, ásványi anyagot, aminosavat, és enzimet – tartalmaz. Hatóanyagai egyaránt sikeresen veszik fel a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal, a gombákkal és az élősködőkkel, ezenkívül serkentik az emésztést, csökkentik a koleszterinszintet, tisztítják az érfalat, valamint erősítik az immunrendszert, normalizálják a szapora szívműködést.

Az Aromalexikon tanúsága szerint a fokhagyma előnyösen alkalmazható továbbá gyengeség, asztma, magas vérnyomás, szívgyengeség esetén, de javasolt a reuma és a köszvény elleni küzdelemben is. Az értágító hatása főleg az agy, a szem és a láb szívtől távol eső, szűkült erein, az úgynevezett perifériális ereken érvényesül. Jótékony hatású emiatt fejfájás esetén is.

A fokhagyma két gyógy-készítményt is ad, hiszen ilyennek számít a hagymája és a növényből előállított olaj is.
Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a koleszterinszintet, gátolja a vérrögképződés lehetőségét, nagyobb adagban bélféregűző hatású. A fokhagyma, illetve a fokhagymával fűszerezett ételek értéke megelőző szerepükben és abban rejlik, hogy kiegészítheti a különböző gyógyszeres kezeléseket.
A felhasználást igen megkönnyíti a Betyár fokhagyma olaj, mely egyre népszerűbb formája a gyakorlati alkalmazásnak.

A Betyár fokhagyma olaj használható levesekbe, mártásokba, húsos ételekre, salátákra. Kiválóan ízesíthető segítségével a fasírozott, a göngyölt, illetve a grillezésre kerülő hús, a tavaszi pástétom, de természetes alapanyaga lehet, pl. a fokhagyma-levesnek, valamint a fokhagymás majonéz mártásnak. Előnyösen alkalmazhatják az olaszos ételek kedvelői (pl. a sajtos zöldtészta). Ajánlott számos grillezett étel ízesítésére, mint például a „vajon sült tőkehal fokhagymásan”, vagy a „fokhagymás birkagulyás”, a „fokhagymás libamell”, de kedvelt fűszernövénye a vadételek elkészítésének. Javasolt használata a főzés befejezése előtt, de legkedvezőbb a kész ételekhez cseppenteni közvetlenül a fogyasztáskor.

Recept-javaslatként a grillezett fokhagymás marhaszeletet mutatjuk be. Hozzávalók: 600 gr rostélyos, tört fekete bors, fokhagymás olaj, csipet só. Elkészítésének módja: A kicsontozott, megmosott, szárazra törölt rostélyost megtisztítjuk a hártyáktól, a faggyús részektől, majd vékony szeletekre vágjuk, s kissé kiverjük. Enyhén megsózzuk és fűszerezzük fekete borssal, s Betyár fokhagyma olajat csepegtetünk rá, majd egymásra rakva hűvös helyen pihentetjük. Az így előkészített szeleteket előmelegített grillen mindkét oldalukon 5 percig sütjük, majd burgonyával, zöldségkörettel tálaljuk.