TELEFONOS SEGÍTSÉG

KISZÁLLÍTÁS

Kérdése van?

Küldés Mégsem
A kérdést továbbítottuk
Küldjön üzenetet!
Vissza
Family Business

Chili olaj 15 gr

185

15 gr

A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak.

Információ
Betyár fűszerek
Rendelkezésre állás
24-48 óra
SALE
Nettó egységár: 0 Ft 0 Ft
Ár: 930 Ft 930 Ft
4.20 pont
Kosárba
  • Csodálatos ízekkel varázsolja el megszokott ételeit
  • Értékes anyagai fontosak az egészséges táplálkozáshoz
  • Fűszerezés kellemetlenségek nélkül, gazdaságosan
  • A család minden tagja egyéni ízlésvilágának megfelelően használhatja

Használhatjuk őket készételek (pörkölt, gulyásleves, halászlé, illetve bármiféle ételhez), ezenfelül natúr sajt- vagy vajkrémek, körözöttek, öntetek, mártások ízesítéséhez, majonéz, fűszervajak elkészítéséhez. Folyékony állapotuk előnye, hogy jobban adagolhatók, ugyanannak az ízhatásnak számtalan variációját létrehozva, s az ételekben (például a levesekben) könnyebben elkeverhetők.

A chili a trópusokon termesztett csípős paprikafélék összefoglaló neve. Amerikában az őskorban, az i.e. 6. évezredben háziasították, de már körülbelül i.e. 7500-tól része az emberi táplálkozásnak. A nagy földrajzi felfedezések korában jutott el aztán Európán keresztül Afrikába és Ázsiába is. Napjainkban a világ minden táján ismert és termesztett növény, felhasználása pedig zöldségként, fűszerként és gyógyszerként is megszokott.

Ételeinknek pikáns ízt kölcsönöz, a mindenre elszántak pedig csak úgy harapdálva is fogyasztják a különböző ételek mellé, de ez nem minden, mert a chilinek számos jótékony hatása is ismert.

Segíti a fogyást
A chili elsődleges forrása a kapszaicinnek, amiről a taiwani Chung Hsing Egyetem kutatói egereken végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy képes megakadályozni a zsírsejtek növekedését, és alacsonyan tartja a vérben lévő zsír mennyiségét.

Emellett külsőleg alkalmazva fokozza a vérbőséget, élénkíti a vérkeringést, ezért sokan előszeretettel alkalmazzák fogyókúrák során – de meg kell jegyeznünk, hogy a megnövekedett hőtermelés csak nagyon keveset számít, tehát csodát ettől ne várjunk.

Segít a rákos megbetegedések megelőzésében, leküzdésében
A kapszaicin elősegíti az ún. apoptózist, vagyis a programozott sejthalált. Az apoptózis bekövetkezhet, ha a sejtet olyan károsodás éri, amit nem lehet kijavítani. A sejthalál fontos feladatot lát el a rákos folyamatok megakadályozásában, így a chili rendkívül hasznos segítség lehet ezeknek a természetes folyamatoknak a felgyorsításában.

A kapszaicin mellékhatások nélkül segít a rákos sejtek elpusztításában. Úgy öli meg a daganatos sejteket, hogy a mellettük lévő egészségeseket nem károsítja. Különösen hatásos a tüdő- és a hasnyálmirigyrák esetében, utóbbinál pedig azért is jelentős ez a felfedezés, mivel a hasnyálmirigyrák rendkívül nehezen kezelhető daganatos megbetegedés, az ötéves túlélési arány mindössze 1% - mondja az Egyesült Királyság-beli Nottingham Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Dr. Timothy Bates. – Ez lehet az egyik lehetséges magyarázata annak, miért olyan alacsony a daganatos megbetegedésgek száma Mexikóban vagy Indiában, ahol az emberek köztudottan sok chilit fogyasztanak.


Érzéstelenítő hatású
Az olyan injekció, ami chili és helyi érzéstelenítő kombinációjából áll, előidézheti a zsibbadást anélkül, hogy elveszítenénk az izmaink fölötti kontrollt, szemben az olyan hagyományos érzéstelenítőkkel, mint például a Novocaine, áll a Harvard Medical School jelentésében.
A kutatók korábban már meghatározták, hogy a QX-314-nak nevezett vegyi anyag anélkül kapcsolja ki a fájdalmat érzékelő idegsejtek működését, hogy lebénítaná a mozgás irányításáért felelős idegsejteket. A QX-314 azonban csak a sejten belül működik, és nem képes a sejtek közötti átjárásra. A chiliben megtalálható kapszaicinnek köszönhetően viszont megnyílik az út a QX-314 sejtek közötti közlekedése előtt.

Egyéb jótékony hatások, érdekességek
A kortizonhoz hasonló hatása van, ugyanis segíti az ATCH nevű agyalapi hormon felszabadulását, így jótékony hatással van különböző gyulladásokra és az allergiás tünetekre. Borogatásként alakalmazva a fejbőrbe dörzsölve még a hajhullást is megakadályozhatjuk vele. A Habaneras nevű chilifajta tartalmazza a legmagasabb arányban a kapszaicint.