TELEFONOS SEGÍTSÉG

KISZÁLLÍTÁS

Kérdése van?

Küldés Mégsem
A kérdést továbbítottuk
Küldjön üzenetet!
Vissza
Family Business

Tüzes paprika olaj

186


Tüzes paprika olaj
20 gr

A Betyár fűszerolajok speciális eljárással készülnek a fűszernövényekből, mely során az eredeti növényi íz és aroma, a vitaminok és nyomelemek maradéktalanul megmaradnak.

 

 

Információ
Áruház
Rendelkezésre állás
24-48 óra
SALE
Nettó egységár: 0 Ft 0 Ft
Ár: 0 Ft 0 Ft
4.20 pont
Kosárba
  • Csodálatos ízekkel varázsolja el megszokott ételeit
  • Értékes anyagai fontosak az egészséges táplálkozáshoz
  • Fűszerezés kellemetlenségek nélkül, gazdaságosan
  • A család minden tagja egyéni ízlésvilágának megfelelően használhatja

Használata

Használhatjuk őket készételek (pörkölt, gulyásleves, halászlé, illetve bármiféle ételhez), ezenfelül natúr sajt- vagy vajkrémek, körözöttek, öntetek, mártások ízesítéséhez, majonéz, fűszervajak elkészítéséhez. Folyékony állapotuk előnye, hogy jobban adagolhatók, ugyanannak az ízhatásnak számtalan variációját létrehozva, s az ételekben (például a levesekben) könnyebben elkeverhetők.

Készételek, levesek, öntetek, mártások, fűszervajak, körözettek ízesítéséhez.

 

A paprika


 A magyar konyha tipikus és kedvelt fűszere, hiszen a magyar ételek az egész világon a paprikáról híresek. A pirospaprika csípős íze és élénkvörös színe miatt az egyik legfeltűnőbb fűszernövényünk.

 Történelmi áttekintés

A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika, Dél-Mexikóban, Peruban, Brazíliában és az Antillák vidékén mint évelő növény ma is vadon terem. Európába Amerika felfedezése után került. E kor írásai már meg is említik, mondván, hogy Kolumbusz a kaukázusinál erősebb borsot hozott földrészünkre. Kolumbusz Haiti szigetén ismerkedett meg vele, és naplójában is megemlékezett róla.

Hozzánk feltehetőleg a törökök elől menekülő délszláv népek hozták el Görögországból. Sokáig főúri parkok és kolostorok féltve őrzött dísznövénye volt, de már 3-400 évvel ezelőtt fűszerként is ismerték, „török bors” volt az első neve (1684-ben így említi egy szótár), majd pogánybors, idegen nyelvekben bors (piper) szóból származnak elnevezései. Híre korán szárnyra kelt, s például Aliesto olasz költő a 16. században egyik versében a tokaji borral együtt emlékezik meg róla.

Fokozott elterjedését egy történelmi eseménynek, a napóleoni idők kontinentális zárlatának köszönheti. A bors hozzáférhetetlenné vált, és az annak helyébe lépő paprikát a 18. század második felében a magyar alföldön már parasztok is termesztették, egyenlőre házi fűszernek. A napon vagy kemencében megszárított vörös hüvelyeket porrá törték és azzal „borsozták” az ételeiket. A ma használatos paprikapor, melynek csípőssége tetszés szerint szabályozható, a szegedi Pálffy-testvérek múlt századi találmánya. Acél hengerszéken összezúzott és malomkövek között megőrölt fűszerüket „rózsapaprika” néven hozták forgalomba (a berendezést 1859-ben szabadalmaztatták), majd kidolgozták a paprika hasítását is. Alapjában ma is az ő elképzelésük szerint távolítják el a hüvelyből a paprika „erejét” – a csípős kapszaicint – tartalmazó erezetet, magokat és csutkát. A kapszaicint valaha méregnek tartották, de ma már szerepet kapott a gyógyászatban is, pl. kenőcs készül belőle, mely a bőrfelületet izgatja, vérbőséget kelt, így hasznos lehet fagydaganatok és reumás panaszok esetében.
 

A paprika gyógyhatásai:

 

  • A nyál- és a gyomornedvek elválasztásának fokozásával elősegíti az emésztést. A nyál a szénhidrátok lebontását megkezdő enzimeket tartalmaz, míg a gyomornedvek olyan savas, és egyéb anyagokat, amelyek az étel további lebontását teszik lehetővé.
  • Számos konyhafűszerhez hasonlóan baktériumölő hatással is rendelkezik Þ fertőző hasmenés gyógyítására alkalmazzák.
  • Az utóbbi évtized vizsgálatai arra is rávilágítottak, hogy a paprika valódi fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik bizonyos fájdalmakkal szemben Þ bedörzsölve ízületi- és izomfájdalmakat enyhít.
  • Az övsömör (Herpes Zoster) lefolyását kísérő erős fájdalom kezelésére számos fájdalomcsillapító van forgalomban. Az övsömört a felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, amely a gyermekekben a bárányhimlőért felelős. A kapszaicinnak köszönhetően a fájdalmak enyhíthetőek.
  • A kapszaicin fájdalomcsillapító hatása miatt a cukorbetegek mintegy felénél jelentkező súlyos boka- és lábfájdalmak enyhítésére is alkalmas. Az ilyen irányú vizsgálat során az érintett cukorbetegek 71%-a négy héten belül jelentős javulásról számolt be.
  • A kapszaicin a fej egyik oldalán rendkívül erős fájdalom formájában jelentkező migrénes típusú fejfájás enyhítésében is hasznosítható.
  • Érdekes lehetőségek: a pirospaprika segíthet a koleszterinszint csökkentésében, s így a szívinfarktusok megelőzésében is. Erre egy amerikai és egy indiai vizsgálat eredményei utalnak.
  • Alkoholos kivonata sokat használt külső szer – reuma, zsába, köszvény, oldalszúrás, hajhullás ellen, mint bedörzsölő. (Lásd: CAPS masszázsolaj!)

 
A paprika hatóanyagai

Kapszaicint, mellette C-vitamint, illóolajat, zsírt, cukrot, pektint, ásványi sókat tartalmaz. Fesőanyagai, a karotinoidok, amelyek tápérték szempontjából is fontosak. A C-vitamin tartalom az őrlési idényben még elég jelentős, később azonban a tárolás folyamán fokozatosan csökken. Az élénkpiros színt a festékanyag szolgáltatja. A csípős fajták festéktartalma nagyobb, a csípmentesből a kapszaicin hiányzik. A magyar paprika kiváló fűszerező tulajdonsága miatt lett világhírű.
 

Alkalmazása

Alkalmazása széleskörű: levesek (a híres magyar gulyás és halászlé), hús- és halételek, szalonnák, főzelékek, mártások, saláták, sajt- és vajételek, körözöttek ízesítője és színezője. A húsfeldolgozó-, konzerv- és sütőipar is nagy mennyiségben használja, valamint egyéb ízesítő anyagok, fűszerkeverékek fontos alapanyaga.